06 - 55 53 61 29 info@meekinterieur.nl

Woontrends 2020

30-12-2019

Nog één dag en dan zijn we alweer in 2020 beland! Wat is het jaar snel gegaan. Begin dit jaar is mijn website online gegaan en kan ik terugkijken op uitdagende opdrachten van leuke opdrachtgevers. We blikken niet alleen terug, maar we kijken ook vooruit. Daarom deel ik hieronder de woontrends die we in 2020 veel zullen zien.

Duurzaam wonen
Duurzaam is al enige tijd een belangrijk item voor interieurs. Door bewustwording van de klimaatverandering zal ook in 2020 de trend van duurzaam wonen worden doorgezet. Steeds meer producenten kiezen voor gerecyclede materialen of proberen op een andere manier positief bij te dragen aan een betere wereld. En het leuke is dat duurzaamheid en schoonheid hand in hand gaan. Steeds vaker wordt bewezen dat wat mooi is, niet slecht hoeft te zijn voor het milieu.

Wil je ook een steentje bijdragen aan een beter milieu? Gooi meubels en accessoires niet weg, maar breng ze naar de kringloopwinkel. En het is natuurlijk leuk om daar zelf ook rond te neuzen; op zoek naar een kringloopvondst die past in jouw interieur. Zo krijgen spullen een tweede leven én het is ook nog eens goed voor je portemonnee 😉

Natuurlijke materialen en kleuren
Een trend die perfect aansluit op ‘duurzaam wonen’ is het gebruik van natuurlijke materialen. Denk aan verf op waterbasis en pigment van kalk, materialen die herbruikbaar zijn zoals gecertificeerd hout, bamboe, touw of rotan. Kies voor LED verlichting en hergebruik spullen. Heb je bijvoorbeeld een lege wijnfles? Spuit deze – met een duurzame verf – in een leuke kleur en je hebt een prachtige vaas voor je bloemen!

Naast natuurlijke materialen, zullen we in 2020 ook veel natuurtinten terugzien waaronder zand, klei, taupe en zalm… Flexa heeft ook een prachtige natuurtint toegevoegd aan het assortiment: ‘Tranquil Dawn’. Benoemd tot kleur van het jaar 2020. Deze kleur is geïnspireerd op de kleuren van het ochtendlicht. Ook Farrow & Ball heeft zich laten inspireren door de natuur bij het creëren van de kleuren uit de collectie ‘Colour by Nature’. 

Functioneel
Door beperkte ruimte in steden en stijgende bouwkosten, is er de afgelopen jaren kleinschaliger gebouwd. Tiny houses zijn hier een mooi voorbeeld van. Dit betekent dat we ook praktisch moeten denken als het gaat om het interieur. Want als mens verzamelen we (vaak) veel spullen. Het interieur moet daarom niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch. Het is belangrijk om efficiënt met een ruimte om te gaan. De indeling vormt hierin een belangrijke basis. Ook is een functionele inrichting belangrijk. Kies bijvoorbeeld voor een poef waarin je plaids kunt opbergen, een eetbank met opbergruimte en/of leuke wandkasten met een uitklapbaar bureau.

Voor mij als interieurontwerper brengt dit een leuke uitdaging met zich mee. Eerder dit jaar mocht ik voor een studio van nog geen 40m2 aan de slag met het maken van een praktisch indelingsontwerp. Benieuwd? Bekijk het resultaat.

Opvallende patronen en contrasterende kleuren
Ondanks de trend van kleinschalig wonen, mag het in 2020 tóch een stuk uitbundiger. Denk out of te box en combineer verschillende patronen en kleuren. We gaan in het nieuwe jaar verschillende motieven zien tegenover egale kleurvlakken. Durf met deze trend te experimenteren en pas het bijvoorbeeld eerst toe door te kiezen voor kussens met verschillende patronen. Ga je voor het grote effect? Kies dan voor behang met een opvallend patroon.

Slim interieur
De laatste woontrend die we komend jaar veel zullen zien is het “slimme” interieur. Zo zien we steeds vaker de slimmer meter, zonnepanelen, LED verlichting die automatisch aan en uit gaat (of via een app) en een deurbel met camera zodat je altijd kan zien we er voor je deur staat. Deze elektronische “snufjes” vergroten ons woongemak en kunnen ook bijdragen aan duurzaam wonen. Ben je bijvoorbeeld vergeten de thermostaat terug te draaien? Via je app is dit zo geregeld waardoor je niet onnodig de verwarming aan hebt. En hoe mooi is het als kabels niet meer nodig zijn, omdat alles draadloos werkt? Niet alleen makkelijk maar het ziet er ook nog eens opgeruimd uit.

Ik ben benieuwd welke woontrend jouw favoriet is. Laat het hieronder weten 🙂

Ben je geïnspireerd, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Ik help je graag!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This