Citytrip designstad Kopenhagen

28-07-2019

Zoals beloofd zal ik ook blogberichten plaatsen over inspiratievolle trips. Hierbij dan mijn eerste… over Kopenhagen!

Stad waar genoeg te zien en beleven is
Steeds vaker wordt Kopenhagen bezocht voor een stedentrip. Bij mij stond deze stad ook al enige tijd op mijn lijstje van plaatsen waar ik graag heen wil. Kopenhagen staat bekend om zijn prachtige design en architectuur. Daarnaast is de stad meermaals uitgeroepen tot ’s werelds beste fietsstad, heeft het een attractiepark middenin de stad en wellicht ken je de Deense hoofdstad van de kleurrijke huizen aan de jachthaven en/of de kleine zeemeermin.

Vorige maand mocht ik met eigen ogen zien hoe mooi deze stad is. Alles wat je leest over Kopenhagen is waar: het is een inspiratie-, sfeer- en stijlvolle stad. Daarnaast is het er mega schoon. Waar je in Nederland veel rommel vindt op straat, is dit in Kopenhagen zeker niet het geval. Wat me ook opviel zijn de ontzettend vriendelijke mensen. Ze zijn – bijna altijd 😉 – vrolijk en erg bereidwillig.

Hotel Skt. Annae
We verbleven in Hotel Skt. Annae. Dit hotel ligt twee straten achter het kleurrijke Nyhavn waar veel restaurantjes zitten om heerlijke vis te eten. Daarnaast is het vanaf het hotel nog geen tien minuten lopen naar de stad waar genoeg te zien en beleven is. Het hotel is met gevoel voor stijl ingericht. Warme kleuren en Scandinavische meubels. Vanuit onze hotelkamer keken we uit op een gezellig binnenplaatsje met zitplekken waar je kunt ontbijten. Ondanks de verschillende ruimtes van het hotel, vormde het één geheel door het samenhangende kleurenpalet en het terug laten komen van accessoires en Scandinavische meubels.

Expositie in het Deense Architectuurcentrum
Naast het mooie hotel zijn alle gebouwen in de stad met gevoel voor design gebouwd. De combinatie van oude gebouwen – die geheel in oude stijl zijn gerenoveerd – en nieuwe gebouwen vormen één geheel. Er is een wijk ontworpen die geïnspireerd is op Amsterdam. De huizen lijken precies op de smalle grachtenpandjes in onze hoofdstad. Grappig om doorheen te lopen 🙂

Zelf ben ik onder andere fan van het Deense Architectuurcentrum (Danish Architecture Centre). Het is een ontmoetingsplaats voor architectuur, design en stedelijke cultuur. Hier bezocht ik een toffe expositie van BIG. Dit is een groep architecten, ontwerpers, stedenbouwkundigen, landschapsprofessionals, interieur- en productontwerpers, onderzoekers en uitvinders die gevestigd zijn in Kopenhagen, New York en Londen. De tentoonstelling neemt je mee op reis door de tijd. Om te voelen hoe de wereld om ons heen is gevormd, van het verleden tot het heden en in de toekomst.  De tentoonstelling is te zien tot 5 januari 2020. Dus mocht je voor die tijd in Kopenhagen zijn, raad ik je dit zeker aan.

Alle maquettes van de tentoonstellingen deden me denken aan de tijd dat ik op de Kunstacademie studeerde en veel maquettes maakte. Een precisie werk dat ik leuk vond en waarmee je een goed beeld krijgt van de ruimte en het gebouw. Maar dat terzijde 😉

Attractiepark Tivoli met prachtige tuinen
Aangezien Kopenhagen een ideale stad is om te fietsen, verkenden we de stad door middel van een fietstour met Baja Bikes. Een drie uur durende dout met een Nederlandse gids. Een echte aanrader! We zijn langs de kleine (maar dan ook echt klein!) zeemeermin gefietst (bekend van het sprookje ‘de kleine zeemeermin’), Amalienborg (residentie van de Deense Koninklijke familie), Christiansborg (paleis), Stadhuisplein, Frederikskerk en attractiepark Tivoli. Deze laatste is absoluut een bezoek waard. Al houd je niet van attracties, de tuinen zijn al fantastisch genoeg om Tivoli te bezoeken. Het is leuk om te zien dat zo’n groot pretpark zich middenin de stad bevindt. Ook in het park is alles met gevoel voor stijl ontworpen.

HAY House
Als interieurliefhebster kon ik natuurlijk de stad niet verlaten zonder een bezoekje te hebben gebracht aan het HAY House. Achter een grote koloniale deur bevond zich de trap naar de eerste en tweede verdieping waar al het moois van HAY House te vinden is. De winkel is van binnen eenvoudig en straalt net zoveel rust uit als alle designs. 

Winkels, eten en meer
Ook de winkel Illums Bolighus – een groot warenhuis met Scandinavisch design – is een echte aanrader. Verder zijn er in de stad genoeg leuke winkeltjes te vinden waar je, naast accessoires, ook kleding kunt shoppen. En een bezoekje aan de LEGO Store mag natuurlijk ook niet ontbreken 😉 Een leuke plek om te lunchen is Torvehallerne: een soort ‘food hall’ waar je heerlijk kunt eten. Zelf ben ik groot fan van Paleo, waar ze heerlijke glutenvrije en vegan gerechten hebben.

Ik kan nog uren over deze stad schrijven, maar het leukste is natuurlijk om het zelf te ontdekken! Ben jij al eens in Kopenhagen geweest? Heb je vragen? Laat het hieronder weten!

1 Reactie

  1. José

    Wat een mooi geschreven blog over Kopenhagen, Maureen!
    Wij zijn er geweest en veel waarover jij schrijft hebben wij ook gezien en het is echt; een stad waar je echt eens moet zijn geweest, want er is zoveel te zien en je voelt je er snel ‘thuis’ in deze prachtige stad Kopenhagen!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This